Hořící keř se natáčel i na Miřejovickém mostě. Teď bude mít premiéru

hbo-trojan-samal-4fba42f543945
Z natáčení Hořícího keře na Miřejovickém mostě | foto: HBO
Z natáčení Hořícího keře na Miřejovickém mostě | foto: HBO
Třídílné drama Hořící keř o dramatických osudech Jana Palacha a jeho rodiny se natáčelo mj. i na Miřejovickém mostě a ve Velvarech. Film světově proslulé polské režisérky Agnieszky Hollandové nyní premiérově uvede kanál HBO. První díl bude odvysílán v neděli 27. ledna ve 20 hodin.

Drama z pera scénáristy Štěpána Hulíka vychází ze skutečných událostí a vystupují v něm reálné postavy. Zaměřuje se na alarmující čin studenta Jana Palacha, který se 16. ledna 1969 upálil na protest proti sovětské okupaci Československa. Jan Palach ale nemá ve filmu hlavní roli. Jeho sebeupálení je spíše prologem celého filmu, trilogie sleduje zejména následné události. Děj se odvíjí od skutečné soudní pře, kterou vede Palachova matka (Jaroslava Pokorná) proti komunistickému poslanci Vilému Novému (Martin Huba), jenž smrt jejího syna bagatelizuje. Hlavní hrdinkou je advokátka Dagmar Burešová (Tatiana Pauhofová), která Palachovu matku zastupuje ve zdánlivě beznadějné soudní kauze. JUDr. Dagmar Burešová za normalizace obhajovala pronásledované disidenty a po listopadu 1989 se stala ministryní spravedlnosti. V letech 1990–1992 zastávala funkci předsedkyně České národní rady.

Prohlédněte si trailer:

První klapka padla v březnu loňského roku a jedna z posledních scén se natáčela o dva měsíce později právě na Miřejovickém mostě. Bezmála stoletý železný most spojující Veltrusy a Nelahozeves se tak na několik hodin proměnil na ostře hlídaný hraniční přechod Komárno, kterým se svou škodovkou projíždí Ivan Trojan. Skutečný slovensko-maďarský hraniční přechod Komárno se nachází na velkém zvedacím mostě přes Dunaj.

IMG 0516
Miřejovický most se kvůli natáčení na chvíli proměnil na hraniční přechod Komárno. | foto: HBO
Miřejovický most se kvůli natáčení na chvíli proměnil na hraniční přechod Komárno. | foto: HBO
komarno silnicni most
Takto vypadá dnes už bývalý slovensko-maďarský hraniční přechod ve skutečnosti. | foto: Jiří Tocauer
Takto vypadá dnes už bývalý slovensko-maďarský hraniční přechod ve skutečnosti. | foto: Jiří Tocauer

Další scény z filmu se odehrávají v nedalekých Velvarech.

Drama se opírá o špičkové herecké výkony. V hlavních rolích se vedle již jmenovaných herců představí Jan Budař, Vojtěch Kotek, Ivana Uhlířová, Alois Švehlík, David Novotný, Igor Bareš, Miroslav Krobot, Taťjana Medvecká či Stanislav Zindulka. Pro televizi HBO jde o historicky největší projekt, který v České republice realizovala.

Pokud se podíváte na teaser, uvidíte v něm i krátký záběr Miřejovického mostu:

Premiéru třídílného dramatu uvede HBO v následujících termínech:

  • 1. díl: neděle 27. ledna 2013 od 20.00 hodin
  • 2. díl: neděle 3. února 2013 od 20.00 hodin
  • 3. díl: neděle 10. února 2013 od 20.00 hodin

Všechny tři díly budou několikrát reprízovány vždy v průběhu následujícího týdne.

Pokud vás zajímá, jak probíhalo natáčení Hořícího keře, můžete se podívat na film o filmu, který HBO uvede v úterý 15. ledna od 11.10 hodin a znovu pak 27. ledna od 15.45 hodin. V rámci tohoto dokumentu můžete nahlédnout pod pokličku filmových tvůrců a herců a sledovat režisérku při práci.

(mm)

Přidat komentář


Provozovatelem portálu Nela.cz je Nela Media, z. ú. Nejedná se o oficiální stránky obce. Obsah těchto stránek může být šířen pouze v souladu s licenčními podmínkami.

Kontakty, redakce, licence