Dvořákova hudební Nelahozeves po jedenašedesáté

IMG 6882
Kytice od obce Nelahozeves k jubilejnímu 170. výročí narození Antonína Dvořáka (2011).
Kytice od obce Nelahozeves k jubilejnímu 170. výročí narození Antonína Dvořáka (2011).
Po roce se opět hlásí Dvořákova hudební Nelahozeves. Tradiční akce pod patronátem Národního muzea v Praze proběhne v den 171. výročí narození skladatele Antonína Dvořáka – v sobotu 8. září 2012 od 13 hodin.

Po tradičním aktu, položení květin u sochy Antonína Dvořáka v parku, proběhne v budově památníku koncert Komorního ansámblu mladých Praha.

Zazní

  • Yasushi Akutagawa: Triptyque pro smyčcový orchestr
  • Antonín Dvořák: Biblické písně op. 99, Serenáda pro smyčce, op. 22
teleso
Komorní ansámbl mladých Praha | foto: stránky ansámblu na Facebooku
Komorní ansámbl mladých Praha | foto: stránky ansámblu na Facebooku

Účinkují

Komorní ansámbl mladých Praha
dirigent: Chuhei Iwasaki
mezzosoprán: Anna Šimková

Vstup je zdarma.

Komorní ansámbl mladých Praha je studentský komorní orchestr založený v roce 2010 studenty pražské konzervatoře pod taktovkou Chuheie Iwasakiho. Pravidelně koncertuje v Praze. V březnu 2012 získal Zlaté pásmo v mezinárodní soutěži Young 2012 Prague.

Loňský ročník Dvořákovy hudební Nelahozevsi, konaný u jubilejního, 170. výročí narození nelahozeveského rodáka, proběhl bez většího zájmu místních obyvatel. Drtivá většina návštěvníků byli turisté a fanoušci Antonína Dvořáka, kteří do Nelahozevsi přijeli vlakem anebo přišli po Dvořákově stezce. Jediným přítomným oficiálním zástupcem Nelahozevsi byl zastupitel a bývalý starosta Jaroslav Otásek, který také položil k soše Antonína Dvořáka kytici společně s americkým muzikologem Davidem Beveridgem, znalcem a obdivovatelem Dvořákova díla.

I samotná akce už má v současné době mnohem menší rozsah než v minulosti. Dříve se na zámku Nelahozeves od jara až do podzimu konala řada hudebních vystoupení, která vyvrcholila právě začátkem září u příležitosti výročí skladatelova narození. V současné době je akce omezena na jediné hudební vystoupení.

(mm)

Přidat komentář


Provozovatelem portálu Nela.cz je Nela Media, z. ú. Nejedná se o oficiální stránky obce. Obsah těchto stránek může být šířen pouze v souladu s licenčními podmínkami.

Kontakty, redakce, licence