170. výročí narození Antonína Dvořáka

Dvorak1
Dne 8. září 2011 oslavíme jubilejní 170. výročí narození hudebního skladatele Antonína Dvořáka (1841 - 1904), rodáka z Nelahozevsi. Rádi bychom vám touto cestou shrnuli akce, které se v souvislosti s tímto výročím konají v Nelahozevsi i jinde.

Mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha

Jedná se zřejmě o nejvýznamnější společenskou událost spojenou s Dvořákovým jménem, akce se koná každoročně od roku 2008 v Rudolfinu, které se po tuto dobu stává mekkou světově nejuznávanějších orchestrů, dirigentů i interpretů klasické hudby.

Letošní program začíná ve čtvrtek 8. září Dvořákovou symfonií Symfonie č. 9 e moll op. 95 "Novosvětská" a končí v sobotu 24. září Koncertem pro violoncello a orchestr h moll op. 104.

Podrobnější informace: http://www.dvorakovapraha.cz

Týden s Antonínem Dvořákem na Vltavě (Český rozhlas 3-Vltava)

Český rozhlas 3-Vltava pořádá Týden s Antonínem Dvořákem na Vltavě. Rozhlas nabídne sérii mimořádných koncertů z míst spjatých s působením Antnonína Dvořáka i další zajímavé pořady. Vyvrcholením programu je koncert Bennewitzova kvarteta v tzv. rodném domě Antonína Dvořáka v Nelahozevsi (11. 9. od 14.20 hod., přímý přenos ČRo 3-Vltava).

Podrobnější informace: http://www.rozhlas.cz/vltava/vazhudba/_zprava/tyden-s-antoninem-dvorakem--938926

Památník Antonína Dvořáka ve Zlonicích

Ve čtvrtek 8. září pořádá Památník Antonína Dvořáka ve Zlonicích (cca 20 km od Nelahozevsi) oslavu 170. výročí narození A. D. Program začíná v 17.00 slavnostní mší v chrámu Nanebevzetí Panny Marie a vyvrcholí koncertem operní pěvkyně Daniely Radosy.

Podrobnější informace: http://www.padzlonice.ic.cz/

Výstava - České muzeum hudby, Chrám sv. Maří Magdalény, Praha, Malá Strana

Výstava byla zahájena již 8. června 2011 a bude v provozu až do 29. února 2012.

Moderní multimediální výstava provázející životem a dílem Antonína Dvořáka. Součástí výstavy je přirozené množství znějící Dvořákovy hudby v originále i v překvapivých úpravách. 

Nelahozeves birthhouse of Antonin Dvorak
Oficiálně rodný dům Antonína Dvořáka. Znalci však vědí, že Antonín Dvořák se v tomto domě nenarodil - jeho rodný dům byl již bohužel zbourán.
Oficiálně rodný dům Antonína Dvořáka. Znalci však vědí, že Antonín Dvořák se v tomto domě nenarodil - jeho rodný dům byl již bohužel zbourán.
Expozice obsahuje kolem 8 000 sbírkových předmětů doplněných fotografiemi, dokumenty a předměty z dalších institucí.

Součástí výstavy je mj. imitace vlakového kupé s dokumenty, které návštěvníky dovedou k pochopení Dvořákovy vášně pro vlaky. Jsou zde také přiblíženy okolnosti vzniku Rusalky a dalších Dvořákových děl.

Jsou zde vystaveny i kontroverzní dokumenty o provozování Dvořákova díla např. v terezínském ghettu či sovětských gulazích.

V neděli 11. 9. se zde uskuteční výkladový koncert Pražského studentského orchestru "S Dvořákem do nového světa". Hudbu Antonína Dvořáka dirigují a slovem provázejí studenti Akademie múzických umění v Praze a členové Dismanova rozhlasového dramatického souboru. Vstup zdarma.

Podrobnější informace: http://antonin-dvorak.nm.cz/

Muzeum Antonína Dvořáka, Letohrádek Amerika, Praha

V Muzeu Antonína Dvořáka v letohrádku Amerika se již od roku 1961 nachází stálá expozice věnovaná Antonínu Dvořákovi. Muzeum disponuje především unikátním souborem skladatelových notových rukopisů a korespondence, dále uchovává podstatnou část Dvořákova notového archivu a knihovny.

U příležitosti 170. výročí narození Antonína Dvořáka muzeum připravilo speciální výstavu Diplomy Antonína Dvořáka. Výstava představuje diplomy, čestná členství a jiná ocenění, které Dvořák dostával od různých významných hudebních a kulturních institucí. Většina z těchto dokumentů dosud nebyla nikde vystavována a představují mj. i osobitý výraz výtvarného stylu té doby.

Podrobnější informace: http://www.nm.cz/vystava-detail.php?f_id=385

Mutual Inspirations Festival 2011 - Antonín Dvořák (USA)

Proběhne ve dnech 8. 9. - 28. 10. 2011 ve Spojených státech amerických.

Řadu hudebních vystoupení v prestižních koncertních sálech doplní mimo jiné odborná přednáška vedoucí Muzea Antonína Dvořáka a komisařky probíhající dvořákovské výstavy Evy Velické a dále i divadelní představení Tony D. Western o Antonínu Dvořákovi od Miloše Orsona Štědroně.

Podrobnější informace: http://www.mutualinspirations.org/

(mm)

Přidat komentář


Provozovatelem portálu Nela.cz je Nela Media, z. ú. Nejedná se o oficiální stránky obce. Obsah těchto stránek může být šířen pouze v souladu s licenčními podmínkami.

Kontakty, redakce, licence