66. Dvořákova Nelahozeves opět nabídne program pro dospělé i děti

DSCF6718
Co je Dvořákova Nelahozeves? Volební kandidátka, turistický pochod... ale hlavně souhrnný název pro sérii akcí připomínajících narození skladatele v jeho rodné obci. Tentokrát zahrnuje koncert na zámku, pietní akt u Dvořákovy sochy, koncert v památníku, dětskou dílnu a bohoslužbu v kostelíku sv. Ondřeje. To vše o víkendu 8. - 10. září.

Akci pořádá Národní muzeum (Muzeum Antonína Dvořáka - České muzeum hudby), obec Nelahozeves, Společnost Antonína Dvořáka ve spolupráci se zámkem Nelahozeves.

Pátek 8. září

19.00 h: Pěvecký recitál Romana Janála (zámek Nelahozeves, Rytířský sál)

janal
Roman Janál | Foto: Národní divadlo
Roman Janál | Foto: Národní divadlo

Pěvec a sólista Národního divadla Roman Janál, držitel Ceny Thálie za rok 1999, je známý především díky operním rolím Figaro, Don Giovanni aj. V Nelahozevsi však představí písňové cykly stylizovaných cikánských melodií od čtyř různých skladatelů – Bendla, Brahmse, Nováka a v neposlední řadě Antonína Dvořáka.

Romana Janála doprovodí vynikající klavírista Karel Košárek.

Vstupenky: Dospělý 120 Kč, student/senior 80 Kč. Vstupenky lze zakoupit v pokladně zámku nebo na obecním úřadu Nelahozeves. Možnost rezervace na telefonním čísle 315 709 111.

Chcete vstupenku zdarma? Zodpovězte správně soutěžní otázku a budete zařazeni do slosování o vstupenky. Otázka zní: Jak se jmenoval německý hudební nakladatel, který vydával skladby Antonína Dvořáka a měl zcela rozhodující vliv na výši Dvořákova příjmu i jeho popularitu? Vaši odpověď pošlete mailem na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. do 6. září 2017.

Neděle 10. září

11.00 h: Slavnostní položení květin (park Antonína Dvořáka)

U sochy promluví muzikolog David Beveridge.

11.30 h: Dopolední matiné (památník Antonína Dvořáka)

jamnik
Tomáš Jamník | Foto: Anna Šimerdová
Tomáš Jamník | Foto: Anna Šimerdová
Komorní skladby Antonína Dvořáka v podání členů Akademie Komorní hudby pod vedením Tomáše Jamníka. Ukázkami z nové knihy Nejraději mne tituloval indiánem. Americké vzpomínky na Antonína Dvořáka (Kateřina Nová, Veronika Vejvodová) doprovodí koncert spoluautorka knihy Veronika Vejvodová. Na místě bude možné také knihu zakoupit.

Program:

  • Antonín Dvořák: Sonatina pro housle a klavír G dur, op. 100 
    Larghetto Matouš Pěruška (housle), Marek Kozák (klavír)
  • Antonín Dvořák: Smyčcový kvartet č. 12 F dur, op. 96 „Americký“ - Molto vivace
    Matouš Pěruška, Eva Jamníková (housle), Jan Melichar (viola), Tomáš Jamník (violoncello)
  • Antonín Dvořák: Smyčcový kvintet č. 3 Es dur op.97 - Allegro non tanto - Allegro vivo - Larghetto - Finale. Allegro giusto
    Matouš Pěruška, Eliška Kukalová (housle), Jan Melichar, Anežka Ferencová (viola), Tomáš Jamník (violoncello)

Vstup zdarma.

14.00 h: Nezdvořák Dvořák (zámek Nelahozeves)

nezdvorak
Ukázka komiksu z akce Nezdvořák Dvořák | Foto: Základní škola Štětí
Ukázka komiksu z akce Nezdvořák Dvořák | Foto: Základní škola Štětí
Dětská hudební dílna pro děti od 6 do 13 let. Nechte vaše děti, aby se seznámily s Antonínem Dvořákem formou komiksu. Rozehrají nečekanou hru s operními áriemi, hudebními formami a tvořivými úkoly pod odborným vedením.

Cena 80 Kč/dítě, trvání 90 minut. Rodiče prosíme, aby čas strávili prohlídkou zámku nebo návštěvou zámeckých prostor a přenechali děti v rukou lektorek. Rezervace na pokladně zámku (tel. 315 709 111) nebo na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

16.00 h: Bohoslužba věnovaná památce Vojena Očenáška, Antonína Dvořáka III. a Jiřího Bělohlávka (kostel sv. Ondřeje)

V letošním roce nás opustily hned tři významné hudební osobnosti a propagátoři Dvořákova díla.

plakat

Přidat komentář


Provozovatelem portálu Nela.cz je Nela Media, z. ú. Nejedná se o oficiální stránky obce. Obsah těchto stránek může být šířen pouze v souladu s licenčními podmínkami.

Kontakty, redakce, licence