Půlkulatá Dvořákova Nelahozeves

DSCF6720
V letošním roce uplyne od narození Antonína Dvořáka 175 let. Tradiční oslava výročí našeho významného rodáka a celosvětově uznávaného hudebního skladatele připadá na první zářijovou neděli, 4. září 2016.

 

Položení květin

Jako každý rok i letos proběhne slavnostní položení věnců u sochy A. Dvořáka za přítomnosti členů Společnosti A. Dvořáka, zástupců Muzea Antonína Dvořáka a představitelů vedení obce Nelahozeves. Tradiční akt se bude konat již po šedesáté páté, avšak letos bohatost programu opět předčí minulé ročníky. Díky spolupráci s mezinárodním hudebním festivalem Dvořákova Praha se Nelahozeves stane místem setkání mnoha významných hostů. Oslavu navštíví po letech vnuk A. Dvořáka, Antonín Dvořák III., který je pyšným nositelem jména, tradice i nepřehlédnutelné podoby svého dědečka. Spolu s ním přijede několik zajímavých hostů z kulturní oblasti, uveďme například ředitele České filharmonie pana Jana Marečka, dvořákologa Davida Beveridge aj. Nelahozeves se pro tentokrát stane cílem festivalového programu Po stopách A. Dvořáka (více se můžete dočíst na webových stránkách www.dvorakovapraha.cz)

Slavnostní akt se bude konat v parku vedle rodného domu A.Dvořáka v 11 hodin.

hlavni

Koncert a přednáška v památníku

Po skončení slavnostního položení květin bude následovat koncert s přednáškou v rodném domě A. Dvořáka. Netradiční dramaturgii koncertu  sestavil  již zmiňovaný muzikolog David Beveridge. V programu bude mimo jiné zařazena skladba, kterou složil Dvořákův otec František (řezník a výborný amatérský hudebník) nebo Dvořákův vůbec první hudební pedagog Josef Spitz. A abychom si dokázali co nejlépe představit dobu, ve které Dvořák vyrůstal, zazní i lidové písně či carská hymna. Skutečně výjimečným zážitkem bude možnost poslechnout si hudební nástroj zvaný citera, která byla pro tehdejší domácí muzicírování používaná stejně často jako dnešní kytara.

Koncert k příležitosti oslav výroční A. Dvořáka proběhne v jeho rodném domě od 11.30.

Taneční dílny pro děti a mládež

Po dobrém nedělním obědě si jistě i děti zaslouží nějaký ten dvořákovsky laděný program. A protože neznám děti, které rády tiše sedí a poslouchají, připravili jsme taneční hudební dílnu. Lektorka Kateřina Klementová, odbornice na historické tance, provede tanečním krokem naše děti světem královských valčíků a polek a společně s malým Toníkem si zatančí  třeba čtverylku.

Taneční hudební dílna proběhne ve 13.00 pro děti ve věku 5-8let a ve 14.15 pro děti ve věku 8 let a více, v kulturním domě v Nelahozevsi.

kurzy tance

Bohoslužba v kostele

Již tradiční se stala také duchovní součást Dvořákových oslav.  Kostel sv. Ondřeje, místo. kde Dvořák ve svých chlapeckých letech vystupoval jako sólový houslista a svým prvním posluchačům z řad sousedů a příbuzných hrál s velkým úspěchem, ten stejný kostel, jehož zdi jsou chladivé i v nejteplejší letní dny a nepustí dovnitř uspěchanou dobu 21. století, otevře své dveře pro vás, kteří chcete vyslechnout moudrá slova pana administrátora Františka Masaříka za doprovodu bohatého zvuku místních zrekonstruovaných varhan.

Bohoslužba slova s hudebním doprovodem v kostele sv. Ondřeje v Nelahozevsi od 15.30.

Koncert Pavla Šporcla

V tomto roce se naše obec rozhodla oslavit výročí svého rodáka také večerním koncertem, který se uskuteční v předvečer data narozenin Antonína Dvořáka, ve středu 7. září na nádvoří Zámku Nelahozeves.

V posledních letech se obec významně podílí na organizaci hudebních oslav, aktivity kulturní komise i pozitivní přístup současného starosty i minulého vedení obce směřují k vytvoření hudebního svátku, který se může srovnávat s významnými hudebními festivaly. Kvalitou programů získává na svou stranu také partnery z řad soukromých firem, kteří svou podporou umožňují uhradit podstatnou část nákladů spojených s pozváním vynikajících hudebníků.

Zněl-li nápad uspořádat koncert na nádvoří zámku s účastí mezinárodně uznávané hvězdy jako nereálný, díky společnosti Generali Pojišťovna a.s. a za opakované podpory firmy MERO dostala tato idea pevný základ. Vzdát holt a připojit se k oslavě A. Dvořáka přijede náš nejznámější houslový interpret Pavel Šporcl. Ten připomene „otce“ všech hudebních skladatelů J. S. Bacha programem, jenž nese název Bacha na Šporcla. Doprovodí ho smyčcový orchestr Barocco sempre giovanne.

Pavel Šporcl si pozvání váží, těší se na své fanoušky a po koncertě plánuje autogramiádu.

Koncert u příležitosti 65. ročníku Dvořákova Nelahozeves proběhne na nádvoří Zámku Nelahozeves ve středu 7. 9. 2016 od 19 hodin.

Informace o vstupném, rezervace lístků a další informace získáte na Obecním úřadě nebo na uvedeném kontaktu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

sporcl

Přidat komentář


Provozovatelem portálu Nela.cz je Nela Media, z. ú. Nejedná se o oficiální stránky obce. Obsah těchto stránek může být šířen pouze v souladu s licenčními podmínkami.

Kontakty, redakce, licence