Dvořákova Nelahozeves pohledem čtyř mladých autorů

Seznam článků

DSCF6720
Tradiční zářijová připomínka výročí narození našeho rodáka Antonína Dvořáka (* 8. září 1841) získává v posledních letech novou dynamiku a netradiční prvky. Proto jsme se i my rozhodli letos přistoupit k reportáži z této události trochu jinak než v minulých letech.

Základní stavební kameny každoroční hudební akce – položení květin u sochy Antonína Dvořáka a následný koncert v památníku – zůstávají v režii pořadatelského Národního muzea. Slavnostní zahájení v neděli 6. září premiérově absolvoval nový starosta Nelahozevsi Josef Kebrle. Vedle kytice za Dvořákovu rodnou obec Nelahozeves se pod sochou objevily květiny Památníku Antonína Dvořáka a Společnosti Antonína Dvořáka.

Členka kulturní komise Kateřina Bryndová si ale předsevzala, že obec Nelahozeves vtiskne akci také své vlastní prvky. Od loňska se do programu zařazují mimořádné mše svaté, letos přibyl večerní koncert na zámku a hlavně originální hudební dílna pro rodiče s dětmi.

A právě větší rozsah akce nás letos přiměl k tomu, že jsme při přípravě na reportážním článku oslovili hned čtyři autory.

Hudební matiné Dvořákova kvarteta (11.00 hodin u sochy)

brazdovaJohana Brázdová

Celý koncert začal úvodním slovem paní Markéty Hallové, ze Společnosti Antonína Dvořáka. Dozvěděli jsme se spousty zajímavých informací, právě o Dvořákovi, které jsme předtím ani nevěděli. Na můj vkus to bylo lehce delší, než by být muselo, jelikož mě více zajímal samotný koncert.

Teď ke koncertu. Dvořákovo kvarteto zahrálo, myslím, jen jednu skladbu z dílny Antonína Dvořáka, která měla čtyři věty, a ještě skladbu od pána, jehož jméno si bohužel nepamatuji. Musím ale říct, že koncert předčil mé očekávání. Jakožto 'teenager' jsem na matiné nekoukala nijak nadšeně, spíš jsem tak nad tím kroutila hlavou, jakože cože? Vážná hudba? To ne! Nicméně po celém vystoupení jsem byla příjemně překvapena. Řekla bych jen to, že by si každý, alespoň jednou za život, měl zajít na nějaký ten koncert vážné hudby. Ještě spíš, když je to občan Nelahozevsi!

Redakční poznámka: Druhým skladatelem byl Gustav Mahler, na programu byl jeho Klavírní kvartet a moll. Od Dvořáka zazněl Klavírní kvartet č. 2 Es dur, op. 87.

Přidat komentář


Provozovatelem portálu Nela.cz je Nela Media, z. ú. Nejedná se o oficiální stránky obce. Obsah těchto stránek může být šířen pouze v souladu s licenčními podmínkami.

Kontakty, redakce, licence