Letiště Vodochody - Nela.cz

MŽP zrušilo souhlas vodochodskému letišti. Hlavním hrdinou je Martin Jakoubek

original

Vizualizace terminálu Letiště Vodochody
Ministerstvo životního prostředí v pátek vyhovělo stížnosti několika obcí a zrušilo své vlastní loňské souhlasné stanovisko s výstavbou mezinárodního veřejného letiště ve Vodochodech. Ministerstvo v rozhodnutí přiznalo, že se při vyhodnocování dopadu letiště na životní prostředí (tzv. EIA) nevypořádalo se zásadními námitkami vodohospodáře Martina Jakoubka.

Co když spadne letadlo na ropný zásobník?

540 800

Požár ropné rafinérie v polských Czechowicích v roce 1971 připravil o život 36 lidí. Může se to stát i u nás? | Foto: Požáry.cz
V úterý Ministerstvo životního prostředí posvětilo vybudování nového veřejného mezinárodního letiště ve Vodochodech. Vraťme se v této souvislosti k článku v posledním čísle Nelahozeveského zpravodaje, kde jsme měli možnost se dočíst o možných hrozivých následcích letecké havárie v souvislosti s ropnými zásobníky v Nelahozevsi. Než si ale začneme představovat Boeing 737 z Vodochod řítící se volným pádem na ropnou nádrž, apokalyptické televizní záběry areálu MERO v plamenech a obrovskou žhavou kouli valící se na Nelahozeves, zkusme se na problém podívat z odstupu a s pomocí dostupných odborných pramenů. Pak totiž uvidíme údajnou hrozbu v úplně jiném světle.

Snaha o zachování klidné a bezpečné oblohy nad Kralupskem pokračuje

V kralupském kulturním domě Vltava se v úterý 7. prosince 2010 probíralo ožehavé téma záměru rozšíření letiště Vodochody. Na veřejné debatě o navrhovatelem předložené dokumentaci k EIA se tu sešli představitelé obcí a měst spolku Proti letišti, aby veřejnosti sdělili ve zkratce hlavní připomínky k tomuto záměru. K veřejné debatě, na níž bylo přítomno kolem stovky lidí, se připojily i dispečerky Ekologického centra Kralupy.

Má Nelahozeves bojovat proti letišti Vodochody?

Již více než rok pokračuje boj několika středočeských obcí proti záměru společnosti Penta Investments přetavit letiště Vodochody do podoby veřejného mezinárodního letiště. To má již první rok provozu obsloužit 3,5 milionů pasažérů, což představuje necelou třetinu současného provozu na letišti Ruzyně a přibližně odpovídá situaci na Ruzyni v roce 1996. Mezi čtrnácti signatáři společného memoranda z léta 2009 je i obec Nelahozeves.

Provozovatelem portálu Nela.cz je Nela Media, z. ú. Nejedná se o oficiální stránky obce. Obsah těchto stránek může být šířen pouze v souladu s licenčními podmínkami.

Kontakty, redakce, licence