Skládka styrenů - Nela.cz

Odklad sanace styrenové skládky byl nezákonný, řekl Nejvyšší správní soud

nss

Po pěti letech našla Nelahozeves zastání v Brně, u Nejvyššího správního soudu. | Foto: Patrik Paprika
Obec Nelahozeves uspěla s loňskou kasační stížností, kterou se domáhala urychlení sanace staré skládky se styrenovými smolami u Hleďsebského lesa. Čerstvý rozsudek Nejvyššího správního soudu znovu otevřel šanci, že úřady konečně v dohledné době přistoupí k likvidaci ekologické zátěže z dob komunismu.

O likvidaci skládky styrenů bude rozhodovat Nejvyšší správní soud

IMG 6360

Skládka styrenových smol není v současné době nijak viditelná, plocha je přikrytá zeminou a zatravněná. Z děravých sudů pod povrchem ale vytékají škodlivé látky a kontaminují podzemní vody v okolí.
Nepříznivý rozsudek ve věci sanace staré skládky styrenových smol v Nelahozevsi, který před měsícem vyhlásil Městský soud v Praze, ještě není definitivní. Zastupitelstvo na svém posledním zasedání před volbami pověřilo starostku Petru Urbanovou, aby se jménem obce proti verdiktu soudu bránila kasační stížností. Tu bude řešit Nejvyšší správní soud.

Soutěž na sanaci styrenové skládky se zadrhla, mezitím se ale probudil soud

IMG 6364 Likvidace staré skládky styrenových smol v Nelahozevsi se opět zasekla. Ministerstvo financí sice v únoru začalo v soutěži hledat firmu, která by sanaci ekologické zátěže z dob komunistického režimu provedla, v zadávací dokumentaci ale uchazeči našli řadu nesrovnalostí a soutěž byla nakonec zrušena. Krátce poté se ale shodou okolností začal soud konečně zabývat žalobou, kterou se obec snaží dosáhnout co nejrychlejšího odstranění skládky.

Ministerstvo financí se probudilo, vypíše soutěž na odstranění skládky styrenů

urbanova-ct

Starostka Nelahozevsi Petra Urbanová v reportáži České televize.
V roce 1994 se tehdejší Fond národního majetku (FNM) v rámci privatizace Kaučuku Kralupy zavázal zafinancovat sanaci staré skládky styrenových smol na území obce Nelahozeves. Nyní se zdá, že po dvaceti letech by se mohl závazek začít plnit. Ministerstvo financí, které po FNM závazek později převzalo, totiž hodlá v lednu vypsat veřejnou soutěž, jejíž vítěz skládku zlikviduje. Předběžného oznámení ministerstva si všimla i Česká televize, která ve středu odvysílala v pořadu Události v regionech reportáž z Nelahozevsi.

Obří ekotendr jde k ledu – a s ním i sanace skládky styrenů

cedule-zakaz

Skládka styrenových smol je zasypaná zeminou. Skládkový prostor poznáte pouze podle této cedule.
V pondělí 13. září byly otevřeny obálky tří uchazečů v tzv. ekotendru na likvidaci starých ekologických zátěží v České republice, mezi něž vedle dalších 509 lokalit patří i skládka styrenových smol společnosti UNIPETROL v Nelahozevsi.

Unipetrol může klidně spát. Sanace skládky styrenů se odkládá

Ministerstvo životního prostředí zamítlo odvolání obce Nelahozeves proti rozhodnutí České inspekce životního prostředí (ČIŽP) odložit termín sanace skládky styrenových smol v Nelahozevsi na neurčito. Rozhodnutí ministerstva obdržela obec Nelahozeves včera.

Skládka styrenů – časovaná bomba pro Nelahozeves? (I. díl: 1962–1989)

cedule-zakaz Píše se rok 1962. Okresní národní výbor v Mělníku vydává státnímu podniku Kaučuk povolení ke skládkování odpadů z chemické výroby nad hleďsebskou strání. Tím začala dlouhá a složitá historie jedné z nelahozeveských skládek. S neblahým dědictvím komunistického režimu jsme se však nevypořádali ani po roce 1989 - skládka chemických odpadů na svém místě zůstává dál. Její likvidace je součástí známé obří zakázky na sanaci starých ekologických zátěží, nad jejím osudem však visí velké otazníky. Přitom vzhledem k charakteru okolního terénu a geologického podloží skládka představuje potenciální riziko pro obyvatele Nelahozevsi, zejména z ulice Pod Strání.

Provozovatelem portálu Nela.cz je Nela Media, z. ú. Nejedná se o oficiální stránky obce. Obsah těchto stránek může být šířen pouze v souladu s licenčními podmínkami.

Kontakty, redakce, licence