Územní rozvoj - Nela.cz

Mapa Nelahozevsi nově ukazuje volná hrobová místa

Screenshot 2020 10 14 Mapový portál GisOnline, který nabízí desítky různých mapových vrstev s různými detaily o obci Nelahozeves, se nedávno rozrostl o další data - nově si můžete zobrazit detaily hřbitova s přesností na jednotlivá hrobová místa.

Sportoviště a dětská hřiště – co je nového?

IMG 6555

Možná podoba hřiště na lešanské návsi, tak jak si jej představují děti ze základní školy.
Na lešanské návsi se začátkem března sešla zhruba desítka lidí, kterým není lhostejná její budoucí podoba, se starostou Jakubem Bryndou. Diskutovalo se o tom, co by si tu obyvatelé přáli vybudovat a co se jim naopak nelíbilo na vizualizaci, kterou obec nechala zpracovat (viz články Jak se sportovišti v Lešanech? a Jak se sportovišti v Lešanech? (2. díl)).

Jak se sportovišti v Lešanech? (2. díl)

DSC 8158

V těchto místech by mělo vyrůst nové víceúčelové sportovní hřiště.
Zastupitelstvo učinilo první krok k víceúčelovému hřišti u horního resortu. Na lednovém zasedání bylo schválena příprava změny územního plánu, která jeho výstavbu umožní. Současně pokračují diskuse o budoucí podobě parku na návsi v Lešanech.

Obec začala připravovat první změny územního plánu

mapa

Mapa změn územního plánu (schválených i zamítnutých)
Půl roku od vydání nového územního plánu začalo vedení obce připravovat první sadu změn. Na posledních dvou zasedáních zastupitelé hlasovali postupně o dvanácti změnách. Pět z nich schválili, sedm zamítli.

Jak bude v budoucnu vypadat náves? Koncepční studie bude v létě

DSC 8129 Na připravované rekonstrukci centra obce (Nelahozeveský zpravodaj 4/2019 – srpen) začínají pracovat architekti. Koncepční studie nové podoby návsi, jejíž zhotovení odsouhlasilo zastupitelstvo, by měla předložit různé varianty budoucího uspořádání centra. Předpokládaná cena studie činí 169 tisíc korun.

Jak se sportovišti v Lešanech?

1 1 Kde budou mít možnost obyvatelé Lešan v budoucnosti sportovat? Nad různými variantami se momentálně zamýšlí vedení obce. Analyzují se možnosti rekonstrukce hřiště na lešanské návsi, vybudování nového hřiště v horním resortu a na řadu by mohlo časem přijít i malé hřiště v ulici Pod Hájem („u oveček“). Zde je však nejprve potřeba počkat na uplynutí lhůty pro opuštěnou nemovitost.

Nelahozeves má nový územní plán

DSC 4424

Zasedání zastupitelstva, na němž se územní plán projednával, se mimořádně konalo v kulturním domě.
Obec Nelahozeves má po šesti letech příprav nový územní plán. Strategický dokument nabyl účinnosti 28. března poté, co jej o dva týdny dříve schválilo zastupitelstvo.

Trocha historie: Přeměna nelahozeveské návsi v roce 1979

P 20190313 081317

Nelahozeveská náves na počátku 80. let. Park ještě není vybudován, pod dnešní ulicí Na Vinici je ještě vidět torzo tehdejší hlavní silnice. | Foto: archiv obecního úřadu Nelahozeves
Tento článek je téměř beze změn opsán z kroniky obce Nelahozeves II. díl.

Územní plán, díl třetí: Vedle nádraží vyroste nová čtvrť

DSC 4131 001

Obyvatelé bytovek v Nádražní ulici budou mít časem nové sousedy.
Závěrečný třetí díl miniseriálu o připravovaném územním plánu Nelahozevsi věnujeme severní části obce. Nejvýznamnější změny se plánují v lokalitě okolo nádraží, územní plán ale přináší i několik dalších zajímavých novinek v ulicích Zagarolské a Pod Strání – například jejich propojení.

Hotový územní plán míří do zastupitelstva. Jeho výroba trvala šest let

schema Nelahozeves bude mít pravděpodobně již příští měsíc schválený nový územní plán. K jeho vydání by mělo dojít na mimořádném zasedání zastupitelstva 11. března v kulturním domě. Předpokládá se, že územní plán zastupitelstvem hladce projde, protože na potřebě jeho vydání v obci panuje všeobecná shoda.

Kandidát Pavel Matoušek odmítá, že by byl ve střetu zájmů

uzemni plan

Cesta, která je předmětem sporu, zakreslená na poslední verzi návrhu územního plánu.
Neformální lídr kandidátky Nelahozeves svým občanům Pavel Matoušek reagoval na článek, který vyšel 22. září na portálu Nela.cz a který upozorňoval na jeho potenciální střet zájmů v souvislosti s připravovaným územním plánem. Ve svém prohlášení odmítl, že by byl v jakémkoliv střetu zájmů, a ostře kritizoval starostu Josefa Kebrleho, zastupitelku Olgu Riegertovou i autora článku, kterého obvinil, že se snaží jeho uskupení poškodit ve volbách.

Co všechno mi v naší obci schází a vadí (a vám možná také)

1 Dovolím si zveřejnit svoji úvahu, bez ohledu na to, že pro obec externě pracuji jako redaktorka Nelahozeveského zpravodaje. Prostor na vyjádření na tomto webu má každý, takže jsem se rozhodla toho využít jako dlouholetá občanka Nelahozevsi, kterou jsem již od svého narození.

Změňte územní plán, nebo podám žalobu, hrozí obci kandidát do zastupitelstva

DSC 1497

Současná cesta je široká jen tři metry, což neodpovídá platným normám. (pohled z ulice V Loučkách)
Když obyvatel ulice V Závětině Pavel Matoušek poprvé nahlédl do návrhu nového územního plánu, s překvapením zjistil, že přímo vedle jeho domu projektanti nakreslili do mapy cestu. Jeho následná snaha o její odstranění byla neúspěšná. Nyní Pavel Matoušek kandiduje do zastupitelstva z předního místa kandidátky Nelahozeves svým občanům a nelze se tedy vyhnout otázce, zda tyto dvě věci spolu nějak nesouvisí.

Obec zlikvidovala černou skládku u Nových Ouholic

DSCF3728

Likvidace černé skládky u Nových Ouholic
Černá skládka na severní hranici katastru obce Nelahozeves, u silnice na Nové Ouholice, je už minulostí. Obec na vlastní náklady nechala skládku zlikvidovat.

Provozovatelem portálu Nela.cz je Nela Media, z. ú. Nejedná se o oficiální stránky obce. Obsah těchto stránek může být šířen pouze v souladu s licenčními podmínkami.

Kontakty, redakce, licence