Finance - Nela.cz

Obec chce koupit hotel v Krkonoších za 25 milionů

a7 Zastupitelstvo bude v pondělí rozhodovat o záměru nákupu hotelu Alfonska v Krkonoších. Návrh na zakoupení horského objektu předkládá zastupitelstvu Petr Richtrmoc (Pro Nelahozeves). Předběžně sjednaná cena činí 25 milionů korun včetně provize realitní kanceláři.

Obec díky skládce rychle bohatne. Investiční strategie se připravuje

Příjmy z poplatků za ukládání odpadků na Skládku Uhy udělaly z obce Nelahozeves rychle bohatnoucí municipalitu. V současné době má obec na účtech k dispozici více než 270 milionů korun, přičemž každý měsíc tato částka vzrůstá o dalších 5–7­­ milionů.

Zastupitelstvo schválilo rozpočet. Bez prezentace, bez diskuse

DSC 3079

Starosta Jakub Brynda (uprostřed), místostarosta Zdeněk Schneider a zastupitelka Olga Riegertová na prosincovém zasedání zastupitelstva
Na posledním zasedání zastupitelstva byl schválen rozpočet na rok 2019. Oproti dosavadním zvyklostem bylo schválení rozpočtu čistě formálním krokem, což připustil i nový starosta Nelahozevsi Jakub Brynda. Současně ale přislíbil nápravu.

Traktůrky znovu otevřely téma rozdělování peněz spolkům

Fotbalové hřiště PTZ Viktorie

Fotbalové hřiště PTZ Viktorie
Otázka, jak rozdělovat peníze místním spolkům, se objevuje s železnou pravidelností znovu a znovu. Naposledy se to stalo při přidělování dotací na nákup techniky pro dva nelahozeveské fotbalové kluby.

Zastupitelstvo projedná rozpočet na příští rok

DSCF2670

Zastupitelstvo Nelahozevsi
Příjmy obce by měly v příštím roce výrazněji stoupnout. Vedle vyšších daňových výnosů na tom bude mít podíl zejména Skládka Uhy. Obec však na druhou stranu musí splatit dluh firmě POHL cz. To jsou dva nejvýznamnější parametry návrhu rozpočtu na rok 2015, který byl před dvěma týdny zveřejněn na úřední desce. Zastupitelstvo bude návrh projednávat na zasedání tento čtvrtek. Zabývat se bude mimo jiné i protinávrhem z dílny finančního výboru.

Peníze ze skládky

DSCF2901 Bude opravdu 500 Kč za tunu? A co s penězi obec udělá?

V katastru obce Nelahozeves se blíží zprovoznění megaskládky komunálního odpadu. Zároveň s otevřením skládky v Nelahozevsi chce Kladno platit méně za skládkování svého odpadu. Místo, aby dostalo slevu od firmy .A.S.A., tak to vypadá, že z nějakého důvodu chce slevu po obci Nelahozeves. (Více zde - pozn. red.) Jasně to ukazuje, že kapacit skládkování je ve středních Čechách víc než dost a bude vznikat tlak na omezení 500 Kč za tunu pro obce.

Rozpočet na rok 2014 hladce prošel

DSCF2580

Zastupitelstvo při projednávání rozpočtu na rok 2014.
Bez větších potíží zastupitelstvo na posledním letošním zasedání schválilo rozpočet na příští rok podle návrhu starostky Petry Urbanové. Zastupitelé si totiž podstatnou část diskuse o rozpočtu odbyli na neveřejné poradě, která veřejnému zasedání předcházela a kam občané nemají přístup. Jedinou spornou otázkou na veřejném zasedání tak zůstalo deset tisíc korun pro hasiče, o které se přela starostka s čerstvě zvoleným zastupitelem a šéfem místních hasičů Radkem Modesem.

Zastupitelstvo překopalo investiční část rozpočtu

DSCF7349

Výstavba chodníku Pod Hájem byla hlavním důvodem, proč Petra Urbanová dle svých slov kandidovala do zastupitelstva. Nyní už je prakticky jisté, že chodník v tomto volebním období nevznikne.
Květnové zasedání zastupitelstva přineslo mimo jiné rozsáhlé úpravy ve schváleném rozpočtu na rok 2013. Z důvodů nových okolností, které nebyly známé při schvalování rozpočtu v prosinci 2012, se musí oželet některé původně plánované investiční projekty. Místo nich se pak budou realizovat jiné.

Peníze pro spolky veřejnost nezaujaly. Zastupitelstvo rozhodlo samo

rozdeleni-final-2013

Schválené rozdělení peněz spolkům
Zatímco k referendu o Skládce Uhy si našla cestu většina obyvatel obce, rozdělování peněz pro spolkovou činnost v obci se u veřejnosti setkalo s naprostým nezájmem. V internetové anketě, kterou pro obyvatele nechala připravit starostka Petra Urbanová, se rozhodlo svůj názor sdělit pouze 55 obyvatel. Vzhledem k nízkému počtu hlasujících tak zastupitelstvo na svém čtvrtečním zasedání rozdělilo peníze bez ohledu na výsledek ankety.

Rozpočet pro všechny - finále

 

Aktualizováno 12. února v 8.30 hodin

graf

Průběžné výsledky ankety
Aby se předešlo spekulacím o špatném rozdělení finančních prostředků spolkům působícím v obci, byla občanůmnabídnuta možnost hlasovat pomocí unikátních kódů na webuRozpočet pro všechny pro jednotlivé spolky a přidělit jim částku dle svého úsudku.

Návrh rozpočtu na rok 2013: obec zbohatne nejméně o dva miliony

Rozpočet Novela zákona o rozpočtovém určení daní, kterou letos v létě schválil parlament, má přímé dopady i na Nelahozeves. Jak vyplývá z návrhu rozpočtu obce na rok 2013, který byl v minulém týdnu zveřejněn na úřední desce, obec dostane pro příští rok ze státní kasy zhruba o dva miliony korun více. Kalkulačka na webu Svazu měst a obcí dokonce ukazuje, že příjmy obce vzrostou až o tři a půl milionu korun. Obec je však dle ekonomky úřadu Sylvy Veličové raději opatrnější a více než webové kalkulačce věří pdfvýpočtu daňových příjmů[1.75 MB], který v září letošního roku na objednávku obce připravil specialista na finanční plánování rozpočtů obcí Luděk Tesař.

Jak rozdělit peníze spolkům?

ptz

V letošním roce získal ze společného koláče na spolkovou činnost nejvíce sport, což v našem případě znamená zejména fotbal. (Hřiště TJ PTZ Viktorie)
Po fiasku z letošního ledna, kdy se starostce Petře Urbanové a místostarostovi Josefu Kuklovi jen těsně nepodařilo v chaotickém hlasování prosadit vznik speciálního výboru pro rozdělování dotací spolkům, se vedení obce rozhodlo k zajímavému počinu: obrátilo se na občany se žádostí, aby sami navrhli, jak by peníze měly být v rámci společenské činnosti v obci rozděleny. Výzva vyšla před několika dny na oficiálních webových stránkách obce.

Přidělování dotací spolkům se zásadně změní

Způsob, jakým budou přidělovány dotace jednotlivým zájmovým organizacím v Nelahozevsi, čekají již v letošním roce velké změny. Oproti minulým letům, kdy byly dotace schvalovány v rámci rozpočtu na daný rok a dále dle potřeby, budou dopředu definována kritéria, podle nichž se bude mezi všechny žadatele rozdělovat předem určený balík peněz. A to navíc o dost nižší než dříve.

Návrh rozpočtu na rok 2012 zveřejněn

Včera byl na úřední desce Nelahozevsi publikován návrh rozpočtu obce na rok 2012. Návrh zohledňuje složitou finanční situaci obce a promítají se do něj též předpokládané náklady na postupné budování nového veřejného osvětlení.

Provozovatelem portálu Nela.cz je Nela Media, z. ú. Nejedná se o oficiální stránky obce. Obsah těchto stránek může být šířen pouze v souladu s licenčními podmínkami.

Kontakty, redakce, licence