Povodně 2013 - Nela.cz

Stav ohrožení odvolán

DSCF7346

Miřejovický most
Povodňová komise obce Nelahozeves v úterý v osm hodin ráno odvolala třetí stupeň povodňové aktivity – stav ohrožení. Hladina Vltavy od kulminace z minulého úterý klesla zhruba o tři metry, nadále však až do odvolání platí druhý stupeň – stav pohotovosti. Ke stejnému kroku v pondělí ve večerních hodinách přistoupil i povodňový štáb v Kralupech nad Vltavou. Současně byla v Kralupech odvolána možnost evakuace domů v blízkosti Zákolanského potoka, protože potok se vrátil zpět k obvyklým hladinám. Všechny komunikace v Kralupech i okolí včetně dálnice D8 jsou v tuto chvíli již průjezdné.

Aktualizace 12. černva: Dnes ve 13.15 hodin byl odvolán i stav pohotovosti. Místo něj v tuto chvíli platí nejnižší stupeň povodňové aktivity - stav bdělosti.

Aktualizace 15. černva: Dnes byl povodňovou komisí odvolán i stav bdělosti.

Vltavu nahradil Zákolanský potok, přívalový déšť a krupobití

P6070491

Přívalový déšť v Lešanech
Hladina Vltavy o víkendu klesla pod kritickou hranici, na měřicích stanicích v Praze-Chuchli i ve Vraňanech se hladiny i průtoky dostaly z červených čísel. Povodňové štáby v Kralupech i Nelahozevsi přesto nadále udržují třetí povodňový stupeň. Meteorologové totiž hrozí zvýšenými srážkami, které mohou hladinu řeky opět zvýšit.

Ustupující voda odkryla spoušť v Miřejovicích

Dětské hřiště v Miřejovicích Voda dále opadává, za posledních 24 hodin klesla hladina Vltavy o další desítky centimetrů. Stále se však ještě nevrátila pod hranici 3. stupně povodňové aktivity, takže nadále trvá stav ohrožení. Pokud bude opadávání vody pokračovat současným tempem, na nižší stupeň (pohotovost) se Vltava dostane v závěru týdne.

Pomalu, ale jistě. Vltava stále klesá

DSCF7272

Hráz v Zagarolské ulici
Přestože v Nelahozevsi stále platí stav nebezpečí vyhlášený v neděli večer, vše nasvědčuje tomu, že Vltava již stoupat nebude. Od okamžiku kulminace v úterý kolem poledne hladina klesla zhruba o jeden metr a klesat by podle předpovědí měla i nadále. Optimismu navíc dolévá výrazně lepší počasí než v závěru minulého týdne.

Vltava v Nelahozevsi kulminovala, stav ohrožení trvá

DSCF7194 V úterý krátce po poledni Vltava v Nelahozevsi kulminovala. Podle nejbližší měřicí stanice Vraňany protékalo Vltavou v době kulminace 3 140 kubíků vody za sekundu a hladina činila 785 cm. Za poslední týden tak došlo k nárůstu hladiny o plných šest metrů. Dalšímu zvyšování hladiny zabránilo snížení průtoku vltavské kaskády, které nařídil ministr zemědělství Petr Bendl. Do úterního večera pak voda klesla asi o 10 centimetrů, stav ohrožení ale nadále trvá.

Poděkování za pomoc při povodních

DSCF7117

Stavba protipovodňové hráze v Zagarolské ulici, 3. června 2013
Dne 2. 6. 2013 se zvýšil průtok řeky Vltavy a povodňová komise zahájila sledování hladiny řeky (předsedkyně: Petra Urbanová, členové: Josef Kukla, Pavel Matoušek, Stanislav Kuchta, František Bukač, Jan Dvořák). Pro obec Nelahozeves byl vyhlášen 3. stupeň povodňové aktivity a členové komise jsou stále v pohotovosti. Vzhledem k tomu, že se na předpoklady množství průtoků vody nemohlo spolehnout, rozhodla se povodňová komise svolat dobrovolníky k postavení hráze před rizikovými úseky.

Dvořákova stezka v kritické situaci, Zagarolská ještě nemá vyhráno

DSCF6956 Většinu pondělka hladina Vltavy stále stoupala, byť už ne tak rychle jako v neděli. Stačilo to však na to, aby voda zatopila prostor pod železničním podjezdem pod zastávkou Nelahozeves-zámek a několik dvorů a sklepů na Dvořákově stezce. Hladina vody se začala zvolna přibližovat i úrovni Zagarolské ulice. V pondělí v odpoledních hodinách proto povodňová komise rozhodla o výstavbě hráze.

Nelahozeves se chystá na velkou vodu, byl vyhlášen stav ohrožení

DSCF6860 V Čechách opět udeřily velké povodně. Přestože největší pozornost v našem regionu je logicky věnována blízkým Kralupům, na velkou vodu se chystá i Nelahozeves. Za posledních 24 hodin stoupla hladina Vltavy v naší obci o tři metry. Kulminace se předpokládá v pondělí ráno, zatím však nelze vyloučit ani další zvyšování hladiny během pondělka a úterka.

Provozovatelem portálu Nela.cz je Nela Media, z. ú. Nejedná se o oficiální stránky obce. Obsah těchto stránek může být šířen pouze v souladu s licenčními podmínkami.

Kontakty, redakce, licence